NIEČO O PILATES-e

10.02.2010 22:42

1. Čo je to Pilatesova metóda?

Pilatesova metóda je jedným z najúčinnejších fitnes programov, ktoré sa v priebehu storočia objavili. Môže sa jej venovať každý, je určená mužom a ženám, je to príjemné cvičenie na celý život. Metóda si získava stále viac priaznivcov po celom svete. Tento cvičebný program najviac zdokonalí a spevní chúlostivé partie strednej časti tela, zbaví vás tukových vankúšikov, pomôže k dlhým, štíhlym nohám, zlepší držanie tela a naučí vás správnemu dýchaniu

Cvičenie navrhnuté Pilatesom vyžaduje koncentráciu a presné prevedenie cvikov. Správnym opakovaním týchto cvikov naladíme proprioceptívne systémy (vnútorné zmysly)  a učíme sa tak mentálnemu sústredeniu. Niektoré cviky sa zo začiatku javia ako „príliš ťažké“. Nohy sa budú chvieť a bude sa vám chcieť prestať cvičiť, možno pocítite aj mierne kŕče. Toto všetko sú príznaky, ktoré upozorňujú na nerovnováhu svalových skupín vo vašom tele, na nedostatok sily, koordinácie, flexibility, ide o tzv. svalovú disbalanciu. Toto cvičenie je zamerané práve na vyrovnávanie svalovej nerovnováhy.

                                                             1.1 Svalová disbalancia

Telo sa skladá z dvoch vrstiev svalov:
spevňujúca – vnútorná vrstva svalstva, ktorá udržuje polohu tela na mieste
pohybujúca – omnoho väčšia vrstva svalstva, pohybujúca naším telom.

Podstatou metódy je teda rozvíjať všetky svaly rovnomerne a pôsobiť nielen na tie dobre známe a viditeľné svalové skupiny, ale aj na svaly ukryté pod, za i medzi nimi. Inými slovami, pracujeme zvnútra, pretože práve tieto neviditeľné – spevňujúce svaly nám držia našu kostru.

2. Šesť základných princípov metódy Pilates 

Koncentrácia

Pilates posilňuje, naťahuje a spevňuje naše telo, ale len za účasti nášho mozgu. Ak teda chceme vykonávať daný cvik správne, musíme sa sústrediť - na rytmus dýchania, na polohu hlavy, postavenie chodidiel, pokrčenie kolien, čiže na celý priebeh pohybu.

Kontrola

Kontrola je hlavným prostriedkom ku kvalitnému pohybu. Precvičovanie svalov je účinné len vtedy, ak vykonávame presné, plynulé a uvoľnené pohyby, v rámci prirodzených možností svojho tela. Predchádzame tak zraneniu.

                                                           Powerhouse - centrum tela

Všetky pohyby, ktoré v živote vykonávame, začínajú v strede tela – centre sily, odtiaľto vychádza celá naša energia. Pilates túto časť tela, ktorú tvoria všetky brušné, chrbtové a sedacie svaly, nazýval POWERHOUSE (PWH). Každý cvik a pohyb jeho metódy začína vtiahnutím PWH k chrbtici. Poskytuje to voľnejšiu cirkuláciu krvi v tele ku svalom, ktoré ju potrebujú k svojej činnosti. PWH nám zabezpečuje oporu chrbtice a vnútorných orgánov, jeho posilňovaním si pestujeme správne držanie tela.

Plynulosť

Kvalita cvičenia spočíva v plynulom prechode z jedného pohybu do ďalšieho. Pilates bol vynikajúci choreograf a na jeho zostave je to aj vidieť.

Presnosť

Dôležité je, sa s daným cvikom dobre oboznámiť, aby sme pocítili jeho kladný účinok, pretože každá fáza, každý milimetrový pohyb má svoj zmysel.

Dýchanie

Podstatou Pilatesovej metódy je určitý spôsob dýchania, ktorý môžeme uplatniť aj v bežnom živote (obrana pred stresom a únavou). Pri tomto cvičení je potrebné dýchať dynamicky, pravidelne a bez zadržiavaní, snažiť sa o hlboký vdych nosom a výdych ústami. Dýchame stále s vtiahnutým bruchom a väčšina vdychu je zasadená do strednej časti hrudníka. Precvičujú sa tak medzirebrové svaly, navodzuje sa pocit širokého hrudníka a správneho rozloženia ramien do šírky. Výdych zdôrazníme sťahovaním pupka ku chrbtici. Vďaka tomuto cvičeniu sa naučíme dýchať až do zadnej časti chrbtice, čo nám umožní omnoho väčší prísun kyslíka pri akomkoľvek pohybe.